Opis lavande

Lavande (Lavandula) su rod 39 vrsta cvjetnica iz obitelji Lamiaceae. Rod lavandi uključuje jednogodišnje i višegodišnje vrste, travolike vrste i grmove. Prirodna lavanda rasprostranjena je na području Kanarskog otočja, sjeverne i istočne Afrike, južne Europe i Mediterana, Arabije and Indije. Kultivari lavande prodaju se i sade u vrtovima diljem planete, što je doprinijelo širenju lavande i na područja izvan njezinog matičnog staništa. Kako se lavanda međusobno lako miješa oprašivanjem, nastale su nebrojene varijacije unutar vrste.

Popularnost lavande kao vrtne biljke dovela je do toga da se izraz "lavanda" koristi kao naziv određenih nijansi purpurne boje, nalik njezinom cvijetu.

Lavandini cvjetovi, koji se uzdižu na stabljikama visoko iznad grma, zapravo su nalik klasovima podijeljenim u skupine svjetića na više nivoa. Boja cvijeta varira ovisno o vrsti, a može biti plavičasta, purpurna ili lila. Oblik pojedinog cvijeta unutar skupine je cjevast s pet latica, koje mogu biti asimetrično poredane.

Listovi lavande prekriveni su sitnim bijelim dlačicama, što stvara dojam srebrnkaste boje. Oni su najčešće vrlo uski i izduženi sa zaobljnim vrhovima. Kod nekih vrsta mogu biti nazubljenih rubova dok su kod drugih peroliki ili pak rascijepljeni.