Naputak o sušenju

Uz uzgoj ljekovitog i aromatičnoga bilja usko se veže i njegovo sušenje. Taj postupak je reguliran Pravilnikom o ekološkoj proizvodnji u uzgoju bilja i proizvodnji biljnih proizvoda (NN 91/01., NN 10/07.).

Pravilno sušenje ljekovitog i aromatičnoga bilja katkad je teže nego li njegova proizvodnja. Radi postizanja kvalitetnih proizvoda i očuvanja esencijalnih svojstava sušenog ljekovitog i aromatičnoga bilja, vrlo je važno nakon branja bilje što prije staviti na sušenje. Temperatura sušenja toga bilja ovisi o sadržaju i sastavu eteričnog ulja. Začini koji sadrže eterično ulje suše se na temperaturi nižoj od 40 °C. Ljekovito i začinsko bilje s glikozidima, alkaloidima i bilje sa sluzima suše se na temperaturi višoj od 40 °C. Lavandu je potrebno sušiti na nižim temperaturama. Lavanda sadrži lako hlapljiva eterična ulja.

Aromatične i ljekovite biljke koje pri sušenju utječu jedna na drugu ne smiju se istovremeno sušiti u istim sušionicama.

Izvor: brošura HZPSS, Odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu: "Koraci do ekoznaka za ljekovito i aromatično bilje"