Kako do EKO markice

Ekološka proizvodnja ljekovitog i aromatičnoga bilja određena je Zakonom o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (NN 12/01., NN 79/07.) i Pravilnikom o ekološkoj proizvodnji u uzgoju bilja i proizvodnji biljnih proizvoda (NN 91/01., NN 10/07.), a dobiveni proizvodi certificiraju se inose znak "ekoproizvod" (dodatak 1.).

Usklađivanjem ekoloških i ekonomskih načela postoje održive osnove razvoja tog oblika proizvodnje ljekovitog i aromatičnoga bilja. Povećanje ekološke proizvodnje sirovina i kvalitetnih prerađevina znatno uključuje aromatično i ljekovito bilje, a navedena načela odnose se na: racionalno iskorištavanje i zaštitu prirodnih resursa, povećanje zaposlenosti, osiguravanje izvoza te druge oblike međunarodne suradnje radi povećanja proizvodnje i unaprjeđenja kvalitete proizvoda.

Ekološkom proizvodnjom ljekovitog i aromatičnoga bilja nastojat će se održati biološka raznolikost očuvanjem samoniklih biljnih vrsta, korisnih kukaca, ptica i druge faune koja održava stabilnost prirodnih staništa.

Nakon upoznavanja sa zakonskom regulativom koja regulira ekološku poljoprivrednu proizvodnju i preradu potrebno je osigurati adekvatne uvjete uzgoja ljekovitog i aromatičnoga bilja, a proizvodne parcele trebaju biti udaljene najmanje 50 m od prometnice opterećenja 100 vozila na sat ili 10 vozila u minuti. Ako su osigurane živice ili neke druge vrste ograda najniže visine 1,5 m, udaljenost nasada ljekovitog i aromatičnoga bilja od prometnice može biti manja, najmanje iznositi 20 m.

Autori: mr. sc. Ines Pohajda, dipl. ing. agr., mr. sc. Marija Ševar, dipl. ing. agr., dr. sc. Jadranka Roša, dipl. ing. šum., mr. sc. Miroslav Kovač, dipl. ing. agr.
Izvor: brošura HZPSS, Odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu: "Koraci do ekoznaka za ljekovito i aromatično bilje