Kako ekološki uzgajati

Ekološka proizvodnja u uzgoju bilja i proizvodnji biljnih proizvoda obuhvaća agrotehniku na obradivim površinama i korištenje neobradivih površina na takav način i toliko da se trajno održava plodnost tla i kakvoća voda, otpornost bilja na štetočinje, biološka raznolikost, produktivnost, sposobnost obnavljanja i vitalnost u poljoprivrednim i šumskim ekološkim sustavima.
Svrha je: zaštita zdravlja ljudi i života ljudi, zaštita prirode i okoliša i zaštita potrošača.

Ekološka proizvodnja u uzgoju bilja i proizvodnji biljnih proizvoda temelji se na sljedećim načelima:
- očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti, posebice stabilnosti prirodnih staništa i očuvanju samoniklih biljnih vrsta,
- usklađivanju i pravilnom gospodarenju glede izbora usjeva, biljnih vrsta i sorti, višegodišnjih plodoreda, odabira načina obrade tla, gnojidbe i zaštite te jačanja otpornosti na štetočine,
- brizi za pravilnu njegu tla; čuvanju i povećavanju njegove plodnosti i biološke aktivnosti, sadržaja organskih tvari i hraniva, poboljšanju strukture tla te postupcima njegove zaštite od raznih oblika degradacije,
- zaštiti korisnih organizama: oprašivača, predatora, ptica i drugih,
- ekološki opravdanoj preradi i uporabi (recikliranju) otpada iz proizvodnje,
- proizvodnji koja isključuje ili samo iznimno dopušta uporabu agrokemikalija (mineralnih gnojiva i raznih kemijskih sredstava za zaštitu bilja).


Proizvodnja povrća, ljekovitog i začinskog bilja

Kad proizvodna jedinica u ekološkoj proizvodnji graniči s konvencionalnim proizvodnim površinama, udaljenost između njih mora biti najmanje 10m.
Korišteno tlo i dodatne tvari za supstrate (kompostni materijal) ne smiju sadržavati nikakve sastojke koji nisu na listi dopuštenih sredstava.
Organska gnojiva moraju biti iz ekološke proizvodnje ili moraju imati potvrdu da ne sadrže ostatke antibiotika, teških metala i dr. štetnih tvari.
Pokrivala za plastenike moraju biti na bazi polietilena, polipropilena, dok upotreba PVC-a (polivinilklorida ) nije dopuštena.
Sjeme treba biti iz ekološke proizvodnje (sjemenski krumpir, češnjak, hren, lučice).
Pakira se u ekološku ambalažu.
Svježi proizvod potrebno je nakon berbe, bez odlaganja prikladno i spremiti.
Spremljeni svježi proizvod treba odmah pažljivo prosušiti, temperatura sušenja mirodija ovisi o sadržaju i sastavu eteričnog ulja. Začini koji sadrže eterično ulje ne suše se iznad 40°C, droge (ljekovito i začinsko bilje) s glikozidima, alkaloidima i droge sa sluzima suše se na temperaturi iznad 40°C.
Mirodije koje pri sušenju utječu jedna na drugu ne smiju se istovremeno sušiti u istim sušionicama.
Prostor za sušenje i zagrijavanje mora biti zatvoren.
Pakiranje ekološka ambalaža. Svaka pakirana jedinica mora biti označena propisanim znakom ekološkog proizvoda.
Skladišni prostor treba biti zaštitićen od sunčeva svijetla, suh i po mogućnosti hladan.
Temperatura 19°C i 60% vlaga.
Zaštita skladišnih prostora od životinjskih štetočina obavlja se s pomoću dopuštenih mehaniččkih i bioloških sredstava.

Autor: Marija Vrdoljak, dipl. inž.